Всяко хубаво нещо има своя край, и това важи в пълна сила за лятото. И докато на всички ни се полагат поне още няколко слънчеви и топли дни (а защо не и седмици), току-що отминалият 15-ти септември е добро напомняне за есенния сезон, който ни предстои – един своеобразен “първи звънец”, с който да започнем подготовката за промените, които предстоят както в ежедневието, така и в организма ни.

Една от най-съществените промени, които настъпват със смяната на сезона, е тази в ежедневната ни диета. И докато през лятото една лека салата и плодове са достатъчни, настъпващата есен изисква повече енергия от тялото ни. За целта е време отново да се върнем към топлите сезонни храни, които ще помогнат на организма ни да натрупа енергията, необходима за правилното му функциониране и ще се погрижат за имунната ни система. Супи и рецепти със сезонните кореноплодни растения са добър преход към есенната диета, а хранителните специалисти съветват и добавянето на “затоплящи” подправки като индийско орехче, канела, чесън и джинджифил. Смяната на соковете с чайове също е естествено решение, но плодовете не трябва да се пренебрегват, заради важните витамини, които ще помогнат на тялото ви.

“Сънната хигиена” също е от ключово значение за прехода между сезоните, особено с предстоящото преминаваме към зимното часово време. Дотогава има повече от месец, но правилната настройка на тялото може (а според някой – трябва) да започне по-рано, за да не бъде шокова за организма. Сънят е от ключова важност за правилното протичане на естествените процеси в тялото ни, също както и за нормалните функции на имунната ни система. Специалистите препоръчват плавен преход, в който всеки следващ ден да си лягаме 10-15 минути по-рано, като така шокът от смяната на времето може да бъде избегнат. Въпреки, че печелим един час повече сън, това не означава, че трябва да правим грешката да си лягаме по-късно – така увеличаваме стресът върху организма повече.

Грижата за кожата, редовните упражнения и оставането в добра физическа форма са от ключова важност за есенния комфорт. Със забавянето на естествения ни ритъм е възможно да намалим и физическата си активност, но дори прости упражнения, разтягания и гимнастики, които можем да правим вкъщи или в офиса не са за пренебрегване.

Не на последно място, пред-есенният сезон е добър момент да започнете профилактичния прием на пробиотици като Enterol. Макар повечето хора да свързват пробиотиците с антибиотично лечение, те имат много качества, които са полезни сами по себе си. Enterol поддържа естествения баланс на чревната флора и се грижи за доброто храносмилане, а също така поддържа и правилното функциониране на имунната система – а след дългата ваканция, на нея и предстои много работа.