Какво е пробиотик? Кога да пием пробиотици? - Enterol.bg

enterol_probiotikКакво е пробиотик?

Думата “пробиотик” буквално означава “за живота”. Световната здравна организация дава следната дефиниция за пробиотик:

Пробиотиците съдържат живи микроорганизми, които ако са в достатъчни количества, оказват благоприятен ефект върху здравето на човека

Тези живи микроорганизми, които се съдържат в пробиотиците, населяват храносмилателния тракт, лигавиците и ни предпазват от нежелани болестотворни микроби. Те попадат в човека с храната, но могат да се приемат и като прахчета, капсули и таблетки. Пробиотиците се заселват в червата, разполагат се върху чревната лигавица и се размножават, като взаимодействат с естествената им микрофлора. В процеса на жизнената си дейност отделят вещества, полезни за храносмилането. Работата на пробиотиците е да възстановят нормалната флора на храносмилателния тракт след вирусно заболяване и след приемане на антибиотици, да възстановят нормалната флора в червата, да ликвидират възможността от усложнения. Те поддържат имунната система в добра кондиция за среща с патогенни микроорганизми или с мутирали наши ракови клетки.

ЕНТЕРОЛ е първият пробиотик, открит през 1923 г. от френския микробиолог Булард в Индокитай, най – изучаваният и най-­изученият пробиотик.
ЕНТЕРОЛ може да се прилага за лечение на заболявания при болни хора и профилактика на заболявния при здрави хора.

Кога е задължително да приемаме пробиотик?

Задължително с антибиотик и след антибиотика, 20 дена до месец. От всички предлагани пробиотици на българския пазар, само ЕНТЕРОЛ може да се взема едновременно с антибиотици, защото съдържа дрожди, а те са устойчиви на всички антибиотици. Всички останали пробиотици трябва да се вземат от 2 до 6 часа преди или след антибиотика, защото съдържат бактерии и антибиотикът ги убива.

Препоръчва се прием на пробиотици винаги когато е необходимо да се поддържа или възстанови баланса в стомашно-чревния тракт – например при диети за отслабване, болки и дискомфорт в корема, при отслабена имунна система.

Ентерол е най-добрият избор и за профилактика на диарията при пътуване на нови, непознати места, особено важна за децата.

Как да изберем пробиотик?

При избора трябва да си отговорим на няколко въпроса.

Има ли достатъчно проучвания за ефикасността и безопасността на този пробиотик?
Препоръчва ли се от специалист и международни организации?

Ентерол е единственият пробиотичен продукт у нас, регистриран като лекарствен продукт в Изпълнителната Агенция по Лекарствата. Това означава, че неговото действие е доказано в достатъчно на брой клинични проучвания.

Всяка капсула или саше Ентерол съдържа 1,500,000,000 (един милиард и петстотин милиона!) живи дрожди Saccharomyces boulardii (Сахаромицес буларди).

Знаете ли, че …

Пробиотици

Не всички пробиотични продукти са еднакво ефикасни. За разлика от хранителните добавки, пробиотичните лекарства се подлагат на строги проучвания като резултатът за тяхната ефикасност се потвърждава в различни надеждни проучвания.