Още няколко доказателства в подкрепа на пробиотиците – как ни пазят, за какво ни помагат и защо са толкова важни за здравето ни

Ентерол е пробиотик номер 1 в света, защото има доказан положителен ефект в клинични проучвания върху здравето на хора от различни възрасти и с различни характеристики.

Само в една капсула/ саше Ентерол се съдържат 1,5 милиарда живи дрожди Сахаромицес буларди. Защо тези полезни бактерии  са толкова важни за нашето здраве и как могат да помогнат за предотвратяване и лечение на широк спектър от заболявания?  Сега ще ви кажем…

Вече всички съвременни изследвания доказват, че приемът на пробиотици, т. нар. „добри” микроорганизми, които допринасят за здравето на чревния тракт, може да се окажат полезни и за здравето на сърцето. Така например едни канадски учени провели проучване сред 127 пациента с високи стойности на холестерол. Половината от участниците са приемали по две дози пробиотици дневно в продължение на 9 седмици, а останалата половина – плацебо. Резултатите показали, че пациентите, приемали пробиотици , имат 11.6 % по-ниски стойности на „лошия“ холестерол в сравнение с групата, приемала плацебо. Учените установили, че пробиотиците разграждат жлъчните соли, което води до понижаване на абсорбцията на холестерол в чревния тракт. А, както знаем, понижаването на LDL- холестерола е основна цел за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания.

Други изследвания пък сочат, че пробиотиците помагат и на хора, които страдат от инфекции на пикочните пътища. Нещо повече, има нови доказателства, че редовният прием на пробиотици може да помогне за предотвратяване нахлуването на бактерии в пикочните пътища, като спомагат да се поддържа популация от здрави микрорганизми.

Ако, например, имате екзема, вие знаете колко досадно и неприятно суха става кожата и всичко това – придружено от постоянен сърбеж. Изследване, публикувано в списанието на алергии и клинична имунология, установява връзка между майките, приемащи пробиотици по време на бременността, и намаляване с до 30 процента вероятността децата им да развият екзема (ранен признак на алергия). Какво ще кажете?

Доказателствата не спират дотук. Майки, страдащи от алергия, са приемали пробиотици два месеца преди раждането на детето си и през първите два месеца на кърменето. Бебетата показват значително намаляване на риска от развитие на възпаление на кожата. На бебета, които са получили пробиотици ин витро, също имат 50% по-високи нива на тъканно възпаление, което се смята за задействане на имунната система и намаляване на възможното развитие на алергии.

На всичкото отгоре се оказва, че пробиотиците могат да имат специална роля в здравословното състояние на бременните жени, когато са особено податливи на вагинални инфекции. Тъй като бактериалната вагиноза е посочена като фактор, допринасящ за преждевременно раждане, приемът на пробиотици спомага за възстановяване на деликатния баланс на добри и лоши бактерии. В действителност, бактериална вагиноза може действително да доведе до инфекция.

И ето какво още: През 2006 г. изследователи oт Станфордския университет са установили, че хората с наднормено тегло имат различни бактерии в червата от хората с нормално тегло – първа индикация, че чревната флора играе роля в цялостното тегло. Някои предварителни изследвания показват, че като цяло пробиотиците могат да помогнат на хората за намаляване на обиколката на талията.

Въобще Ентерол е незаменим приятел за нашето здраве. Защото обсегът на заболявания, които включват някакво нарушение на чревната микробиота, значително е нараснал и включва не само нарушения, свързани с употребата на антибиотици, но и възпалително заболяване на дебелото черво, синдрома на раздразненото черво, някои видове рак, както и някои детски алергии и метаболитни заболявания като затлъстяване и диабет.

И защото Ентерол е единственият пробиотик, който съдържа дрождите Сахаромицес буларди.