В един обикновен ден през 1923 г., някъде на другия край на света (Югоизточна Азия – ако трябва да сме точни), френският учен Анри Булар наблюдава с интерес как местните симпатяги дъвчат люспи от гниещи плодове, за да се справят със симптомите на холера. При следващо по-обстойно проучване на плодовете той открива един определен вид дрожди – Saccharomyces, които в негова чест приемат фамилията Boulardii. Оказва се, че точно те могат да помогнат на всеки един от нас в особено трудни моменти. Как става това?

Чували сте изразът „Човекът е малка вселена”. Може би не подозирате колко е верен, защото мнозина не си дават сметка за богатия вътрешен живот, който води нашият организъм. Само в червата ни живеят 10 пъти повече микроорганизми, отколкото са всичките ни клетки взети заедно. Те образуват т.нар. чревна флора (мирофлора), или както е по-правилно – микробиота, която, най-общо казано, отговаря за вътрешния ни мир, и съвсем сериозно и отговорно следва да приемаме като самостоятелен орган. Ако балансът в колониите на тези малки приятели бъде нарушен, последиците за тялото ни може да са катастрофални. И не, не говорим само за диария, а за тежки заболявания на целия организъм. Всеки от нас има уникална комбинация от микроорганизми, формиращи личната му микробиота, включваща над 1000 вида бактерии, и в името на това да сме здрави, трябва да се грижим за този особен вид „домашни любимци”.

След инфекции, при спад в имунната система, по време на лечение с антибиотици, при промени в средата или диетата – тогава микробиотата страда, защото балансът й бива нарушен. Страдаме и ние, тъй като има пробив в защитната ни стена от чревни микроорганизми. Тогава на помощ идват споменатите вече Saccharomyces Boulardii (сахаромицес боларди). Ако тялото е храм за духа ни, то може да сме сигурни, че червата ни са нещо като дворец за тези дрожди, защото със самото си появяване успяват да вкарат ред в цялата система, помагайки на добрите бактерии да си вършат съвестно работата.

Но къде да открием тези толкова ценни Saccharomyces Boulardii? На българския пазар в момента има един-единствен продукт, съдържащ живи дрожди, и това е Enterol. Тези прахчета, познати от години като свръхефикасно средство срещу диария, са сред малкото истински пробиотици, произведени така, че да съдържат точното количество живи микроорганизми, полезни за нашето здраве.

Скоро ще ви разкажем още за благотворното влияние на истинския пробиотик и за неподозираните положителни ефекти, от които можем и трябва да се възползваме, ако искаме да опазим организма си в перфектен баланс.