За зимата е още рано да мислим, но с наближаването и идва и сезонът на ферментиралите храни.

Човечеството открива ферментацията като процес още в Неолита, а по-късно документира и доказва полезните им свойства – най-вече, голямото количество естестени пробиотици, които те съдържат. И докато процесът на приготвянето им е докрай познат, това не важи докрай за полезните им свойства.

Да, доброто старо кисело зеле, туршиите и киселите краставички всъщност съдържат голямо количество полезни бактерии, които се отразяват благоприятно на стомашно-чревната флора и подпомагат както храносмилателната ни система, така и цялостният баланс на организма. Освен начин да се съхрани сезонната продукция през зимата, процесът на ферментиране допринася за полезните качества на храните.

И докато по нашите ширини понятието се изчерпва със зимнината в мазето, източните народи произвеждат и много други храни, които по една или друга причина все още не са особено популярни у нас, но това не бива да спира любопитството ни към тях. Добър пример за това e kimchi, азиатският братовчед на добре познатото ни кисело зеле – леко пикантно и пълно с полезни пробиотици. Miso пък е вид паста, която се приготвя от ферментирали соеви зърна, ечемик или кафяв ориз, чийто полезни свойства – освен милионите “добри” бактерии – се твърди, че се простират от храносмилателната система до стареенето на кожата.

В Индонезия залагат на tempeh – отново разновидност на соевите зърна, чиято контролирана ферментация ги превръща в чудесен източник не само на естествени пробиотици, така и на калций и желязо.

Разбира се, не всичко това е лесно за приготвяне в домашни условия, нито пък особено достъпно на българския пазар, въпреки нарастващия интерес към подобни храни и у нас.

За да се грижим за естествения баланс в храносмилателната ни система обаче винаги има Enterol. Неговото полезно действие не се изчерпва само със стомаха ни – доброто равновесие на чревната ни флора подпомага имунната система и цялостния баланс на организма, заради което и специалистите препоръчват редовен профилактичен прием. Така че подготовката за зимата може да бъде много по-различна (и благоприятна) от приготвянето на зимнина – и задължително трябва да започне от подготовката на тялото ни.