ДИАРИЯ - профилактика и лечение - enterol.bg

enterol_dДиария – история, изучаване, причини

Трудно може да си представим човек, който никога не е страдал от диария или така нареченото разстройство. Описана още при древните цивилизации, които също са търсили лек за нея.

Интересното е, че дори и днес трудно може да определим това състояние като добре проучено във всичките му форми. Изразява се в изхождне по-често от 3 пъти дневно, съпътствано със спастична болка в областта на корема, подуване на корема,  гадене и неотложна нужда от изхождане. Съдържанието на изпражненията е течно, което може да доведе до дехидратация. С продължителност до 2 седмици се определя като остра, дължи се на бактериални или вирусни чревни инфекции, прием на лекарства или хранителни отравяния. Хроничната диария преодължава повече от 2 седмици и се свързва със синдром на дразнимото черво, болест на Крон, малабсорбция, ендокринни заболявания и други.

Важен напредък в изселдването на вирусната диария отбелязват австралийските учени Ruth Bishop и колегите й през 1973 година, когато с помощта на електронен микроскоп откриват рота вируса. Смята се, че почти всяко дете в света е било заразявано с рота вирус поне веднъж. Не само вирусите обаче причиняват диария.

Основни патофизиологични категории диария
Осмотична – веществата, които се намират в червото, предизвикват повишено изтегляне на вода към чревния лумен. Както при рота вирусните диарии.
Секреторна – наблюдава се преминаване на вода от чревната стена към чревния лумен. При секреторната диария тялото губи основно вода. Причини за появата на секреторна диария най-често са инфекции – холера, Е. коли, стафилококус ауреус, салмонела, шигела и др.
Възпалителна – свързана е с възпаление на червата и намалява способността на лигавицата да абсорбира течности. Дължи се на бактериални инфекции, вирусни инфекции, паразитни инфекции, туберкулоза, автоимунни заболявания, ракови образувания и други.
Диария поради чревна неподвижност – в този случай храната преминава прекалено бързо през червата и течността няма време да се абсорбира.
Диарията не е заболяване сама по себе си, а сигнал за нарушение в организма, може да бъде особено опасна при децата.

Как Enterol помага при диария като допълнение към рехидратацията.

Ентерол (Saccharomyces boulardii) възстановява баланса на естествено намиращите се в червата полезни микроорганизми, засилва чревната имунна система и възстановява нормалната функция на червата. Enterol е пробиотик, съставен от живи дрожди Saccharomyces boulardii. Във всяко саше или капсула от 250 мг. се съдържат 1 500 000 000 (1.5 милиада живи дрoжди)

Знаете ли, че …

Чревната микрофлора

Чревната микрофлора съдържа повече от 99% бактерии и почти 1% дрожди. Щамовете на дрождите са резистентни на антибиотици и те стимулират имунната система без да предизвикват риск от резистентност на антибиотици от различни бактерии.

Какво да правим при диария (разстройство)?

Предлагаме на вашето внимание една от статиите в нашия блог с информация за храненето при диария:
http://enterol.bg/хранене-при-разстройство/